2019 yılının son aylarında İstanbul Boğazı’nda herkesi şaşırtan bir hareketlilik göze çarpıyor. Yıllarca turkuvaz sularda görmeye alışkın olduğumuz beyaz gemiler yerine simsiyah, üzerinde altın varaklı işlemeler olan bir gemi yolculuğa çıkıyor. Le Vapeur Magique adlı geminin bu ilk yolculuğu değil. İstanbul sularının emektarı Şehit Adem Yavuz gemisi, sulardan çekilip hurdaya giderken, bir tasarım ekibi ve geminin yeniden hayat bulmasını sağlayan Hüseyin Tanrıverdi işbirliği ile yeniden Boğaziçi’ne dönüyor ve ikinci yolculuğuna başlıyor. Bu sefer yenilenmiş ve geminin içinde Şehit Adem Yavuz’un anısına hazırlanmış bir plaketle…
Gemi bu ikinci yoculuğunda iki yaka arasında İstanbullular’ı taşımak yerine, Boğaziçi’nde yol alarak İstanbul’a gelen turistlere İstanbul’u tam ortasından seyrettirmeye başlıyor.
2020 yılı boyunca 2021’in bir bölümünde pandemic nedeniyle yolculuğuna ara veren Le Vapeur Magique pandemic aralığında sonrasında Boğaziçi’nde yolculuğuna devam ediyor.
2020 yılı boyunca 2021’in bir bölümünde pandemic nedeniyle yolculuğuna ara veren Le Vapeur Magique pandemic aralığında sonrasında Boğaziçi’nde yolculuğuna devam ediyor.
İstanbul Boğazı’nda insan gücü olmadan yüzen ilk deniz aracı 1827’de, Sultan II. Mahmut döneminde satın alınan gemidir. “Vapur” tarihi de o gemiyle başlar. O dönem bu gemiler buhar gücü ile çalışan sisteme sahipti ve yol alırken dumanları Boğaziçi’nde gökyüzüne yükseliyordu. Fransız etkisi olan bir dönemdi ve halk gemiye bir araç olarak belirlenen “bateau à vapeur”, yani buharlı gemi sözü yerine bunu kısaltıp sadece “vapur” demeye başlıyor. Aynı durum yine o dönem Fransızcada da yaşanıyor. Bu üstünde yüzen buharla hareket eden gemi, vapur olarak adlandırılıyor ve Şirketi Hayriye (bugünkü Şehir Hatları) işletmesi kurularak Sultan’ın gemisi olması yerine, yenileri de alınarak o dönem İstanbul halkına hediye ediliyor. Geminin adındaki Fransızca kaynak buradan geliyor. Turistlere yönelik bir oryantal duyguyu yaşatmak için (özellikle Avrupa ve Kuzey ülkelerine) marka adı olarak Le Vapeur Magique adı belirlenmiş. Bu arada çok sorulan bir soru var. Baştaki cinsiyet belirten ek, Fransızca Le mi, yoksa La mı olmalı diye… Fransızcada gemi nesne olarak erkek, buhar dişi. Adı konulan nesne ise “buhar” değil, “gemi” olduğu için “Le” ekini kullanıyorlar.
Fransızca, “bateau à vapeur“ (buharlı gemi) sözcüğünden günümüze bize kalan, “vapeur” kısmı ve bu gemilerin küçük olanlarına, İngilizce “steamboat”tan uyarlanan istimbot ve diğerlerine de vapur adı veriliyor.
O dönem bir kaç küçük gemi daha Boğaziçi sularında seyir ediyor. Osmanlı Devleti’nde Sultan’ın ve halkın su üstünde insansız ilerleyen bu araçla tanışması böyle oluyor. Yıllar geçiyor ve Türkiye, kendi “vapurlarını”, küçük büyük diğer su araçlarını -teknelerini kendi üretmeye başlıyor. İlerliyor… Yeni teknolojilerle, çağının konforunu taşıyan şehir içi yolcu gemileri yapılıyor. Bunlardan biri de, 1976 yılında denize kavuşan ve adını 1974 Kıbrıs Barış Harekâtında yaşamını yitiren Gazeteci Adem Yavuz’dan alan gemidir. Şehit Adem Yavuz gemisi, 37 yıl boyunca, milyonlarca insanı İstanbul Boğazı’nın iki yakası arasında taşır, bir çok anının yaşanmasına vesile olur (Gemi Le Vapeur Magique olarak yeniden suya indirildiğinde geminin ilk ziyaretçileri arasında bu gemide evlilik teklifi eden ve alanlar, askerden eşiyle burada buluşanlar gibi pek çok anı sahibi oluyor. )
2013 yılında emekliye ayrılan Şehit Adem Yavuz gemisi, İstanbul’a yeni bir nefes katmak amacıyla bir yatırımcı tarafından satın alınır (Hüseyin Tanrıverdi). “Art deko” tarzında yeniden tasarlanır (Tasarımı Brand Suite İstanbul adlı marka tasarımında uzman ajans gerçekleştirir). Geçmişi yaşatmak için, art deko tarzının yanında, ilk Osmanlı gemileri anısına adında “vapeur” Fransızca olarak kullanılır ve “Le Vapeur Magique” olarak yeni bir yolculuğa çıkar (Unutmadan… Yukarıda da belirttiğimiz üzere Şehit Adem Yavuz’un anısı, gemi içinde korunmaya devam ediliyor.)
Le Vapeur Magique bugün, art deko tasarımı, Osmanlı-Fransız esintisi, Türk Mutfağından Antakya’nın eşsiz lezzetleriyle dolu restoranı-kafesi, sürprizli selfi alanları ve müzesi, özel toplantı salonu, sunum salonu ve canlı caz müziği ile hem bir turistik gemi, hem de iş dünyasının Boğaz sularındaki yeni lansman ve toplantı mekânı oldu. Le Vapeur Magique, “Bir İstanbul Ayrıcalığı” olarak, İstanbulluları ve ziyaretçilerini Sarayburnu’nda selamlamayı sürdürüyor. Eminönü ve Ortaköy’den yolcularını ve aynı iskelerde bırakıyor.
Neden Antakya lezzetleri - esintisi diyenler için menü hatırlatmasında bulunalım mı? Kahvaltılı Boğaz Turu (Antakya Mutfağı), Öğle Yemeği (Antakya Mutfağı) ve Akşam Yemeği (Antakya Mutfağı)… Ürünlerin çok büyük kısmı Antakyalı kadınlar tarafından yapılıyor ve bu kadınlara destek devam ediyor.
Tablolar
Önemli bir bölüm olan selfi tabloları dünyada bir ilk. Van Gogh, Dali, Frida, Munch, Picasso, Osman Hamdi Bey gibi çok değerli ressamları ünlü tabloları 3 boyutlu olarak yapıldı. Ziyaretçiler, tablonun içine girerek fotoğrafın içinde yaşayıp kendi video ve fotoğraflarını çekiyorlar.
Gemiden Gemiye Pandemi döneminde kapalı olan gemi pandemic sonrası büyük ilgi görüyor. Özellikle Avrupalı turistler tarafından. Galataport’un açılmasıyla İstanbul’a gelen devasa yolcu gemilerinin yolcuları hızlı, konforlu ve lezzet dolu bir ikinci yolculuğu Le Vapeur Magique’te yapıyorlar.
İki saati aşan Boğaziçi turunda sahili yakından, adeta yalılara dokunarak geçenler bazı günler rehber eşliğinde detaylı İstanbul anılarıyla gemiden iniyorlar.
Kahve’nin Yeni Mekânı
Le Vapeur Magique’in art deko tasarımını oluşturan ve hayata geçiren tasarımcı-marka uzmanı Bülent Fidan aynı zamanda Türkiye’de kahve alanındaki uzman kişlerden biri, aynı zamanda bir barista. Gemi tasarımı ve mönü hazırlanırken özellikle kafe kısmında kahveye gösterilen önem ortaya çıkıyor. İki baristanın yanında bazen Bülent Fidan tasarımcılık dışında üçüncü barista olarak kendi konuklarına İtalyan ve diğer dünya kahvelerinden örnekler ikram ediyorlar.
Bülent Fidan aynı zamanda içinde yer aldığı Marka Konseyi, BrandMap dergisi ve YEKON gibi kurumlarla gemi içinde kaveli iş dünyası toplantılarını da gerçekleştiriyor.
Le Vapeur Magique’te kahveli bir sohbet yaşamak isterseniz mutlaka rezervasyon yaptırın ve yolculuğa çıkın. www.levapeurmagique.com İnstagram’da Le Vapeur Magique hesabını takip edebilir, hesapta yer alan telefonla radevu yaptırabilirsiniz.
Unutmadan 2021 yılında Le Vapeur Magique, ziyaretçilerle yapılan araştırmada İstanbul’un suya dokunan restoranları arasında en çok sevilen, beğenilen ve sürprizli gemisi seçildi.
Comments