top of page

Osmanlıdan günümüze bir kültür mirası SAFRANBOLU

Batı Karadeniz’in güneyinde yer alan Safranbolu, Karabük ilimizin nevi şahsına münhasır ilçesi. Her mevsimi başka güzel olan ilçe, kanyonlar üzerine kurulu. 1994 yılında UNESCO dünya mirası listesine giren Safranbolu Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerine ev sahipliği yapıyor. Etrafa yayılmış yaklaşık 2000 adet konağı, doğası, bozulmamış dokusu ile Safranbolu Türkiye’nin en özel turistik değerlerinden biri.



Tarihi

Tarihte Paflagonya olarak adlandırılan bölgede bulunan Safranbolu, geçmişte pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış. Safranbolu kent merkezi ise 2000 yıl kadar önce İyon Prensesi Teodora tarafından kurulmuş bu nedenle şehre Teodorapolis adı verilmiş. Germia ve Dadybra bölgenin tarihte bilinen diğer adları. Günümüzdeki adını ise 1871 yılında bölgede yetişen safrandan aldığı biliniyor.


Osmanlı mimarisinin en güzel örnekleri

Safranbolu, Bağlar, Eski Şehir ve Kıranköy olmak üzere üç bölümden oluşuyor. Geniş bir alana yayılmamasına rağmen Bağlar ve Eski Şehir arasındaki ısı farklıları insanı şaşırtıyor. Zaten birine yazlık diğerine kışlık denmesinin en büyük sebebi de bu. Neredeyse herkesin bir yazlık bir kışlık evi var. Turistik açıdan değerli olan kısmı eski evlerin bulunduğu Eski Şehir bölümü. Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerini burada görebilirsiniz. Safranbolu’nun bu bölümü büyüklü küçüklü yaklaşık 2000 adet konaktan oluşuyor. Bunların 800’ü koruma altında. Safranbolu mimarisinde havuzlu evlerin de olduğu görülüyor. Bazı havuzlar evlerin içinde, bazıları ise evin bahçesinde kapalı havuz evinde. İlçenin tarihi değere sahip han, hamam, camii ve çeşmesi bol.


Cinci Han Kervansarayı ve Cinci Hamamı

1645 yılında Kazasker Hüseyin Efendi tarafından yaptırılan kervansaray ve hamam ikilisi Cinci Han Kervansarayı ve Cinci Hamamı Safranbolu çarşısında yer alıyor ve yürünerek ziyaret edilebiliyor. Çarşının girişinde yer alan Batuta Turizm ve Seyahat Acentesinin mini golf araçları ile Eski Safranbolu’yu etraflıca keşfetmek de mümkün. Köprülü Mehmet Paşa Camii, Tabakhane, içinde Türkiye’deki saat kulelerinin minyatürlerinin bulunduğu Safranbolu Hükümet Konağı, Kanyon kenarında kafe ve restoranların bulunduğu Değirmen rotanızda yer alacak duraklardan bazıları.



Kristal Cam Teras

Yaklaşık dört yıllık bir mazisi var. Ancak her gün yüzlerce turist buradan Tokatlı Kanyonu’nu seyre dalıyor. 80 metre yükseklikte bulunan cam terasta müthiş bir kanyon manzarası sizleri bekliyor. Giriş ücretinin 3 Lira olduğu terasta zıplamak yasak. İncekaya Su Kemeri, Kristal Cam Teras ve bulunduğu Tokatlı Kanyonu birbirlerine yürüme mesafesinde. Dileyen ziyaretçiler kanyonu baştan sona yürüyebilir.




Safranbolu’da doğaya doymak

Safranbolu’nun mimarisi ile gözlerinize bayram ettirdiyseniz, Batuta şehir turu ile şehri tüm yönleriyle keşfettiyseniz sırada doğa güzellikleri var. Bulak (Mencilis) Mağarası, Sakaralan (Yacı ) Kanyonu, Konarı Kanyonu, Safranbolu’nun en güzel noktaları. Yacı Kanyonu, Safranbolu'ya 11 Km. uzaklıktaki Yörük Köyü ile Konarı Köyü arasında bir güzergahta yer alıyor. Uzunluğu 2.725 m olan Bulak (Mencilis) Mağarası'nın ise iki girişi bulunuyor ve bunun 350 metrelik kısmı ışıklandırılmış. Bulak Kanyonu, Türkiye’nin dördüncü büyük mağarası olan Bulak (Mencilis) Mağarası’ndan başlayıp Kireç Ocağı mevkiine kadar uzanan 7 kilometrelik bir parkura sahip.


Yörük Köyü

Safranbolu’ya 11 km mesafede yer alıyor. Evleriyle ünlü köyün 750 yıllık bir tarihi bulunuyor. Terk edilmiş bir hayalet kasabası atmosferine sahip Yörük, Leyla Gencer’in de köyü. O nedenle kendisine ait bir büst köyün girişinde yer alıyor. Buraya kadar gelmişken köy yolunun çıkışından anayolun karşısına geçip dipsiz olduğu rivayet edilen gölü de görebilirsiniz.



Konaklama

Safranbolu’da konaklama için tercih edebileceğiniz en keyifli butik otellerin başında Gülevi geliyor. Dekorasyonu ince bir zevkin eseri olan Gülevi’nin dillere destan bir de mutfağı var. Bahçesinin köşesinde yer alan şöminede keyif yapmak için bile gidilmeye değer.

Nerede yenir? Ne alınır?

Safranbolu dendiğinde akla ilk gelen şey elbette safran oluyor. O nedenle safrandan yapılan yiyecekler revaçta. Safran, safranlı lokum, gül reçeli hediyeliklerin favorileri. Safran alışverişi için küçük bir dip not: Alacağınız safranın Safranbolu Safranı olmasına dikkat edin. Arasta Çarşısı ile Safranbolu meydanından tüm alışverişinizi yapabilirsiniz.

Buraya kadar gelmişken denemeniz gereken yöresel lezzetler de yok değil elbette. Safranbolu simidi, mantar, peruhi, Safranbolu bükmesi ve zerde ilk akla gelenler. Eyvan Yöre Mutfağı, Nil Yörem Mutfak, Kadıoğlu Şehzade Sofrası keyifli yemeğin garantili olduğu yerler. Muazzam bir Safranbolu manzarasına karşı oturup bir şeyler atıştırmak ya da içmek istiyorsanız Adalar Kafe, odanın ortasında kocaman bir havuzun bulunduğu konakta eğlenceli yemek keyfi için Havuzlu Köşk restoran tavsiyemdir.



Hazırlayan: Burcu Gürtürk / Seyahat ve Konaklama Trendleri Uzmanı

Comments


bottom of page